Zou een windmolen als deze in het Belgische Dilbeek wel…

Zou een windmolen als deze in het Belgische Dilbeek wel…

Zou een windmolen als deze in het Belgische Dilbeek wel getolereerd worden op IJburg? De Nederlandse traditie met windmolens zou een basis moeten zijn waarop we kunnen bouwen voor de toekomst. Maar er heerst tegenstand tegen de enorme joekels die er vaak gepland zijn. Soms kan je dan beter 4 kleine molens neerzetten en aansluiting proberen te vinden in bijvoorbeeld die traditie, dan 1 grote molen neer te zetten, waar die menselijke schaal ontbreekt. Niet dat we de traditionele windmolens moeten gaan nabouwen, maar er zijn meer zaken waarop je je kan laten inspireren om draagvlak te creëren. In een wereld waar we van fossiel af moeten en niet minder energie kunnen gaan gebruiken, ontkomen we in Nederland toch niet aan windenergie. Nederland zal vol komen te staan met windmolens. Het ontbreken van een beeld en visie hoe, is het grootste manco in deze discussie.

Architect en kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh creëerde onlangs een nieuw werk uit wapeningsstaal gesitueerd in het open landschap van Dilbeek, de streek die de schilder Pieter Bruegel de Oude inspireerde. Een terugkerend element in zijn werk is de Vlaamse postmolen, die bijvoorbeeld te zien is in De Calvarietocht van Christus uit 1564.
Studie voor een windmolen is gebaseerd op deze typologie die Bruegel vaak gebruikte en plaatst de windmolen terug in het Dilbeekse landschap. Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh herscheppen hiermee vrijelijk deze mijlpaal van weleer.