The Smith House in Massachusetts, het complexe huis van de…

The Smith House in Massachusetts, het complexe huis van de onlangs op 94 jarige leeftijd overleden MIT professor Maurice K Smith.

Maurice studeerde bij R. Buckminster Fuller en werkte nauw samen met een aantal belangrijke Europese modernistische architecten en ontwerpers, waaronder Bernard Rudofsky, Serge Chermayeff, en vooral de Hongaarse beeldend kunstenaar György Kepes, die zijn mentor en goede vriend werd. Hij werkte met Fuller aan diens eerste commerciële geodetische koepel in Woods Hole, en leidde in 1955 de bouw van de eerste geodetische koepel op het zuidelijk halfrond, in Auckland.

In 1958 keerde Maurice terug naar het MIT als faculteitslid aan de School of Architecture. Hij werd hoogleraar in 1970 en doceerde er architectonisch ontwerp op alle niveaus en “built collage” workshops tot aan zijn pensionering in 1996. Maurice ontwierp verschillende huizen in Massachusetts, met name die voor de familie Blackman in Groton en in Manchester-by-the-Sea.

Zijn werk als ontwerper was echter ondergeschikt aan zijn leraarschap, dat de liefde en de focus van zijn leven was. Zijn theorie over “vormentaal” heeft de manier gevormd waarop generaties MIT-studenten vorm observeerden, analyseerden en maakten. Een van zijn doelen was zijn studenten onder te dompelen in werkelijke bouwprojecten, en zowel het Harvard huis als later een familiehuis in Maine dienden als volwaardige, driedimensionale en zeer experimentele “vormwerkplaatsen”. De “toevoeging” aan het huis in Harvard, gebouwd van een breed scala aan bij elkaar geraapte materialen, kan worden gezien als een “thesaurus van gebouwde ruimtes”, die talloze mogelijkheden biedt voor nuttige binnenruimten en buitenruimten.