Het Mamm House in de wijk Bunkyo-ku in Tokyo. Het interieur…

Het Mamm House in de wijk Bunkyo-ku in Tokyo. Het interieur  van woning en kantoor van het bureau Mamm Design zijn gedeeltelijk ontworpen tijdens de sloop bij deze renovatie.

Een 33 jaar oud gebouw van gewapend beton met 3 bovengrondse en 1 ondergrondse verdieping werd gerenoveerd als kantoor en woning voor MAMM DESIGN.

Het gebied van Koishikawa en Hakusan in Bunkyo-ku is lang omzoomd geweest met boekbind- en drukkerijfabrieken, en toen dit gebouw voor het eerst werd gebouwd, werd de onderste helft gebruikt als drukkerij en de bovenste helft als woonhuis.

Bij deze renovatie hebben we niet alles vanaf het begin ontworpen, maar hebben we het gebouw ontworpen terwijl het werd gesloopt. De elementen uit het verleden die naarmate de sloop vorderde tevoorschijn kwamen, vormden een niet te verwaarlozen bron van inspiratie voor het ontwerp.

Zo hebben we de gesloten trappenhuizen ontmanteld om een atrium te creëren dat door vijf niveaus loopt, van de kelder tot de toren, om zo natuurlijk licht en wind in elke hoek van het huis te brengen. Tijdens het afbraakproces bleek het betonstaal echter mooier dan we hadden verwacht, dus lieten we het betonstaal zitten en creëerden we een “groene trap” met planten in elkaar verweven.

Om de buitenmuren een nieuwe afwerking te geven, hebben we geprobeerd door het bestaande pleisterwerk heen te prikken en daaronder de originele glanzende tegels gevonden. We dachten dat het een goed contrast zou vormen met het groen van de nieuwe bomen, dus besloten we het te laten zoals het was.

Dit is het resultaat van een proces van ontmanteling, waarbij de bestaande vormen en materialen zorgvuldig worden ontcijferd en soms nieuwe betekenissen krijgen.

upstairsdownstairsandinbetween​:

“Mamm House,” Bunkyo-ku, Tokyo, Japan,

Mamm Design

(via keepingitneutral)