De vijf oplossingen voor netcongestie in verhelderende…

De vijf oplossingen voor netcongestie in verhelderende…

De vijf oplossingen voor netcongestie in verhelderende visualisaties van Bram Klein Kranenburg. Emiel van Druten legt de 5 punten uit.

1. We hebben energieopslag nodig, maar we moeten niet elke kWh overschot willen opslaan. Juist door zon en wind flink te overdimensioneren is er minder opslag nodig blijven de kosten beperkt.  

2. Als we dus wat meer zonne-energie pieken aftoppen kan er meer duurzame energie in het net geïntegreerde worden. Maar waarom zouden we altijd een bepaalde hoeveelheid passief aftoppen, als we ook slim kunnen curtailen wanneer er echt netcongestie is?

3.
De juiste zon wind mix. Ze vullen ze elkaar aan op seizoensbasis, maar ook op dagbasis is het niet vaak zonnig en met harde wind. Netbeheerders berekenden dat ⅔ wind en ⅓ zonne-energie optimaal is voor het netwerk.

4. Flexibele vraag ofwel demand response. Door bijv. elektrische auto’s en warmtepompen slim energie te laten bufferen kunnen pieken van zon en/of wind geabsorbeerd worden.

5/.Energiehubs die vraag, aanbod opslag en conversie op dezelfde plek realiseren verminderen de netwerken. Denk hierbij aan een bedrijventerrein met veel zon op dak, een windpark, opslag en snelladers voor elektrische vrachtwagens.