De slanke betonnen maar ruwe koepel geeft letterlijk onderdak…

De slanke betonnen maar ruwe koepel geeft letterlijk onderdak aan een huis en galerie, met een ruime binnenplaats in het midden. Deze dome in het Japanse
Miyagi betreft een ontwerp van Kimiyoshi Sasaki + Takayuki Bamba.

Beton, dat zowel bouw- als afwerkingsmateriaal is, wordt in een bekisting van klei geplaatst, gevuld met aarde en zand van het plaatselijke terrein. Het doel van de architect was het creëren van een gebogen, vrije vorm oppervlak dat de oneffenheden van het bestaande terrein weerspiegelt, waardoor stille kamers met gedempte galm ontstaan. Het architectonische object moest er niet alleen natuurlijk uitzien, maar bovenal een echt onderdeel van de omgeving zijn.

De binnen- en buitenwerken en enkele betonwerken zijn uitgevoerd door de eigenaar zelf, die tevens binnenhuisarchitect is. De huidige ruimte wordt voortdurend vernieuwd door dagelijkse uitbreidingen en verbouwingen. De architect zelf vergelijkt dit proces met tuinieren: “Na verloop van tijd zal deze ruimte waar je de natuur kunt beleven niet alleen als woning dienen, maar kan hij bedekt worden met groen en meer geïntegreerd worden met de natuur. Het is een architectuur die lijkt op een open grot.”