De Embarcadero Freeway in San Francisco was een historische…

De Embarcadero Freeway in San Francisco was een historische…

De Embarcadero Freeway in San Francisco was een historische vergissing op stedenbouwkundig niveau uit 1959, dat door een natuurramp ongedaan is gemaakt. Het was een dubbeldeks snelweg die de toegang tot het water van de baai beperkte en het prachtige Ferry Building verborg.

Het doel was ooit om het voor automobilisten gemakkelijker te maken om zich te verplaatsen en om de Bay Bridge en de Golden Gate Bridge met elkaar te verbinden. Auto’s zouden gemakkelijk via de snelweg kunnen verlaten en binnen enkele minuten in het centrum kunnen komen – of de stad volledig kunnen omzeilen.

Er kwam veel protest op gang en veel plannen voor snelwegen werden in de koelkast gezet, behalve deze Embarcadero Freeway.

Uiteindelijk was het moeder natuur die in 1989 zelf de snelweg ten grave bracht toen de aardbeving in Loma Prieta toesloeg. Vanwege de opgelopen schade zou het repareren van de snelweg net zoveel kosten als het helemaal opnieuw opbouwen, dus de raad van toezichthouders stemde nipt om het te slopen met een marge van 6-5. De officiële sloop begon in februari 1991. Sindsdien is de Embarcadero een geslaagd voetgangersgebied geworden met winkels, parken en banken. 

Mooi draadje van Gabriel Hamilton.